Szeder:

A szeder egy csalóka növény. Mindenki ismeri az utak mentén burjánzó nagy, vadszeder gubancokat, és ha a kertben volt vadszeder, akkor az marad is, mert szinte lehetetlen kiírtani. Logikusan gondolkodva, azt hinné az ember, hogy elültetem, kap egy egy kis gondozást, vizet, és ez az igénytelen növény ontja majd a termést.

Hát nem! Vettem ilyen szuper fajtát, olyan csodát, öntöztem, tápoztam, de néhány pici, savanykás bogyó volt az eredmény. És ez évekig így ment, bele is törődtem, hogy szeder az nem lesz.

Aztán egyszer, kitaláltam, hogy áfonyát ültetek. Tisztában vagyok vele, hogy az áfonya nagyon érzékeny a talajra. Szóval egy jókora gödör, bele virágföld, meg tőzeg keverve - olyan 50 literes, nagy zacskókkal - mulcs a tetejére. De az áfonya nem értékelte az igyekezetet, kipusztult, hiába kapta az esővizes öntözést.

És akkor a felszabadult helyre ültettem a szedret. Azóta van szeder, meg szörp, meg lekvár. Szóval ha nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy tápdús, jó vízháztartású föld van a kertünkben, akkor csináljunk!

Thornless:

A thornless magyarul tüske nélkülit jelent. És igen, nincs tüskéje, szép nagy bogyókat terem. (Már ha jól érzi magát.) Július második felétől kezd el érni, a fagyokig.

Előnye: nagy szemű, finom. Nem kell permetezni.

Hátrány: a magja is elég nagy. Létezik olyan, hogy mag nélküli szeder?

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 8.