Citrusok:

Még gyerekkoromban ültettem pár narancsmagot. Szépen nőttek az ablakban. Aztán egy barátom hozott a szomszéd faluból - Öskü - egy ágat, egy termő citromfáról. Beszemeztem vele egy narancs magoncot. Pár hónap múlva már virágzott is, és nem sokára termést is hozott. Nagy, lédús citromokat. Ja igen, központi fűtéses lakótelepi lakásban, egy ablak előtt tanyázott. Nem is tartottam nagy tudománynak a citrom félék tartását. Aztán amikor egy erkélyen nevelt narancsfát próbáltam egy lakásban átteleltetni, tehetetlenül néztem ahogy lehullanak termések, levelek, majd elszárad a fa...

Citrom: Az ismeretlen fajtájú kedvencem. Ha nyáron ki tudjuk tenni a napra, és megkapja tápot, vizet - lehetőleg esővizet - rengeteget tud teremni, hónapokig ellátja a családot olyan minőségű citrommal, amit boltban sohasem kapunk meg. És hát, saját tapasztalatból tudom, hogy van olyan fajta, ami akár egy panelben, amatőr módon is teleltethető.

Az még egy plusz, hogy amikor virágzik - nálam a fő virágzási hullám télen van, pont amikor be van költöztetve a nappaliba - az egész lakást belengi az a finom citrom illat, amivel nem vetekszik egyetlen légfrissítő sem.

A pontos fajtáját nem ismerem a kedvenc citromomnak.

Előnye: könnyen kezelhető, sikerélményt adhat egy panel lakásban is. Szinte folyamatosan virágzik. És ha megadjuk neki amit kell, nem is keveset terem. A boltban általában kaphatónál sokkal lédúsabb, finomabb, édesebb. Amikor megérik, lepottyan a fáról.

Hátrány: mégiscsak egy "sima" citrom, amit bárhol megkaphatunk.

Ha pontoznám, 10-ből 8.

Meyer citrom: egy narancs/citrom hibridnek tartják. Valóban, a héja, de a húsa is narancs színű. De az íze inkább citrom. Vagy inkább se citrom, se narancs. Narancsként enni nem lehet, citromként használható. De a "kedvenc" citromom sokkal finomabb citrom. Ez nem olyan leveses, a héja is kesernyés.

Előnye: érdekes a narancs színű hús, és héj.

Hátrány: narancsként nem fogyasztható, citromból van jobb.

Ha pontoznám, 10-ből 5.

Mandarin: egy kertészeti csomagküdő cégtől vettem az első mandarinom. Egy szép kis fát neveltem belőle, és hamarosan meg is kóstolhattam - életem legsavanyúbb mandarinját. Ugyanis, mint kiderült, van olyan, hogy savanyú mandarin, csak a csomagküldő nem akarta ezzel az információval összezavarni a vevőit...

Ezután már figyeltem arra, hogy édes mandarint vegyek.
Mandarin citrus reticulata : pár éve van meg, eddig egyszer termett, de még savanyúan lepottyantak.

...........

Frissítés: már termett. Finom volt, de picit se éreztem azt a plusszt, amit a kedvenc citromomnál. Szóval semmivel se találtam jobbnak, mint amit a boltban vehetek.

Előnye: kicsit "egzotikus".

Hátrány: évente csak egyszer virágzik. A teleltetésre kényes. A termése nem jobb, mint amit bárhol megkaphatunk.

Ha pontoznám, 10-ből 5.Kumkuvat Margarita, Japonica : egy nagyáruházban találkoztam ezzel a citrus különlegességgel. A narancssárga, kisebb szilva nagyságú terméseit nem szabad meghámozni, mert itt az ízek, aromák, cukrok elsősorban a héjban vannak. Egy pillanat alatt beleszerettem. De nem adja könnyen magát, a teleltetése a kritikus pont. Kettő példányom van. Az egyik egy fűtetlen padláson vészeli át a fényszegény hónapokat. November végén, decemberben költöztetem be, amikor már mínusz 5 foknál hidegebbeket ígérnek. Aztán ott is marad, nagyjából március 15-ig.

A másik egy társasház negyedik emeletén lakik. Na ezzel már küzdelmesebb a téli altatás. Az első telét alig élte túl. Viszonylag hamar, talán még október elején beemeltem az erkélyről a lakásba. És aztán szépen elkezdte potyogtatni a leveleit... Márciusra egy se maradt, és kezdtek leszáradni az ágak is. Aztán nyáron éltre kelt, de termést az évben nem hozott.

Okultam a dologból. A lehető legkésőbbre kitolom a beköltöztetés idejét, csak amikor már kemény fagyokat ígérnek. Állítólag -10 fokot is kibír, de ezt még nem mertem kipróbálni. Aztán ha enyhül a hideg, újra kirakom az erkélyre napoztatni, akár januárban, februárban is van egy két enyhébb hét. Szóval 1.5-2 hónapot tölt csak a központi fűtéses lakásban, és csak néhány levele pottyant le.

Előnye: Igazi csemege a termése, a legfinomabb citrusnak tartom.A citrusok közül ennek tetszik a legjobban a - matt zöld - levél színe. Igényes a teleltetésre. Nem folyton termő, mint pl. a legtöbb citrom, ahol egyszerre van virág, és termés. Ugyanakkor pont amikor a legjobban ki van éhezve a nép a friss gyümölcsre, tavasszal, nyár elején érleli be.

Hátrány: bizonytalanul terem, általában évente csak egyszer virágzik, de volt év, amikor egyszerűen kimaradt a virágzás. A teleltetésre kényes.

Ha pontoznám, 10-ből 7.

Narancs: az első narancsfám a rossz teletetés miatt elpusztult. Okultam a dolgból, vettem egy másikat, ezt késő ősszel felviszem egy fűtetlen, de hőszigetelt padlásra, ahol a kemény fagyok alatt se megy nulla alá a hőmérséklet, minimális öntözést kapnak, és szinte egy levél se esik le róla. A második évben már termést is hozott, mindjárt 3-at. De ezekből kettő még sárgán lehullott, és olyan ízetlen, száraz volt, mint azok az éretlenül, zölden szüreteltek, amik néha ezer kilométeres utazás után kötnek ki nálunk. Remélem, ez csak a kezdet.

Folytatás. Az első háromból, ahogy írtam,kettő sárgán leesett. A harmadik tavasszal kicsit visszazöldült, majd elkezdett tovább nőni. (!) Ez végül szép narancs sárga lett. És most kéne jönni annak, hogy én még ilyen finom, lédús, aromás narancsot nem ettem. Hát de. Ettem finomabbat is. Szóval azóta már termett pár szemet, de nem igazán hálálta meg a törődést, nem találtam jobbnak a bolti narancsnál.

Előnye: kicsit "egzotikus".

Hátrány: évente csak egyszer virágzik. A teleltetésre kényes. A termésését nem találtam jobbnak, mint amit bárhol megkaphatunk.

Ha pontoznám, 10-ből 5.

..................

Lime: (Vagy savanyú mandarin?) Az egyik híres csomagküldő cégtől vettem egy pici, gyökeres példányt. Gyorsan fejlődött, és hamorosan meg is hozta a - várt zöld helyett - narancssárga terméseit. Utána olvasva, kiderü lt, hogy van olyan lime, ami narancs színű. Akkor ez vagy az, vagy egy savanyú mandarin. (?) Amúgy nagyon dekoratív, sokat terem, és a lédús terméseiből kiválló limonádé lesz.

 

 

 

Előnye: a sok narancssárga termés dekoratívvá teszi, többször virágzik. A héja nagyon vékony, és nagyon lédús.

Hátrány: igazából csak limonádénak jó. A héja nagyon vékony, de nincs az az aromája, mint pl. a citromnak.

Ha pontoznám, 10-ből 7.

Vadcitrom: van olyan citrom, ami simán kiültethető, és nem fagy el télen, sőt, rendszeresen terem? Igen! Na ez azért túl szép... Tényleg bírja a telet, és terem is, de a gyümölcse csupa mag. És bár a héja szép sárga, de mégsem az a "citrom héj", amit szeretünk. Van egy kis mellékíze. Nem rossz, olyan "érdekes", néhány tea, limonádé készül belőle, de aztán visszaállunk a rendes citromra... Nagyon tüskés

Amikor virágzik, szép, és illatos.

Citrusokról, általában:

Ahogy én csinálom:
Föld: a legjobb biztos a citrusföld, de ez általában meglepően drága. Én sima virágföldet használok, tőzeggel – és ha van, komposzttal – keverve. A tőzeg savanyítja a földet, és a citrusok ezt szeretik. És rengeteg vizet tud raktározni, valamint ha kiszárad, sokkal könnyebb, mint a „sima” föld. Ez főleg a nagyobb cserepek mozgatásánál – teleltetés – számít majd.


Öntözés: nyáron sok víz kell neki, télen alig, épp hogy ne kezdjen el száradni. Ha a levelek „kanalasodnak”, akkor mindenképpen adjunk neki.
Ha már öntözés, itt az ecet kérdés. Ha jól érzi magát a növényünk, akkor ugye szép zöld a levele. De ha sápadt, sárgás zöld, akkor valószínűleg vashiányban szenved. Ami nem azt jelenti, hogy nincs vas a földjében, mert lehet, hogy van, például mert tápozzuk rendesen, csak épp nem tudja felvenni a talaj magas ph tartalma miatt. Szóval savanyítani kell a földet. Logikusnak hangzik, hogy egy természetes savval az ecettel tegyük ezt. Az interneten kutatva, két tanácsot találunk:
hogy semmiképpen, illetve hogy nyugodtan. Nincs mit tenni, ki kell próbálni... Én ezt tettem, és szerintem működik. 10 liter vízhez adok egy deciliter ecetet, és ezt kapja az áfonya, a citrom, meg egyéb kényeskedő növény, amíg a levél „meg nem zöldül”. De csodát ne várjunk, például a kicsi cserép is okoz levél sárgulást, azon nem segít az ecet.