Ezüstfenyő, Picea pungens glauca globosa

Ez egy törpe. Nagyon lassan nő, és pont ezért vettem. A ház előtt van, és hát ne árnyékolja be az ablakot. Nem az a klasszikus fenyőfa forma, inkább egykis bokor. Tetszik. Főleg tavasszal , amikor szinte világítanak a friss hajtások.

 

 

 

 

 

Ezüstfenyő, Picea pungens Hoopsii

Egyenlőre egy nagy cserépben tanyázik, aztán december huszonnegyedikéken pár hétig karácsonyfának van előléptetve. Nem volt olcsó, mert „oltott” fenyő,de már behozta az árát.

 

 

 

 

 

 

 

Atlasz cédrus

Egy olyan fenyőt akartam, ami mutatós, különleges, véd a tűző naptól, de nem egy olyan mély árnyékot ad, mint pl. egy lucfenyő.

A Balaton parton láttam pár nagyon szép fenyőt, mint kiderítettem, Atlasz cédrust. Kicsit tartottam attól, hogy ami a napos déli hegyoldalon még kibírja a hideg telet, nálunk már nem fogja. De semmi gond, eddig egyszer se volt fagykár rajta, pedig átélt már pár "rekord" telet. Olvastam, hogy a nagy hidegben a tüskék lefagyhatnak, de aztán regenerálódik. De még ilyen sem volt. De akkor rejtély, miért ilyen ritka nálunk ?

Japán juhar

Talán a legszebb díszcserje, ami nálunk is megél. Lassan nő, de ez akár előny is lehet. Kényes a földjére. Az ültető gödörből kiásott, itteni, meszes, gyenge földet két zsák virágfölddel, meg egy zsák tőzeggel cseréltem fel. Nyáron, a nagy melegek idején kap pár vödör vizet.
A levelek színe változik. Az enyém tavasszal a legszebb, amikor gyönyörű bordó. Persze később is jól néz ki, amikor barnás bordóra vált. Tizenévesen kezdett el virágozni, magot hozni.

Orange Dream: 2024-es beszerzés:

Butterfly: szintén 2024-ben vettem, cserépben kezdi nálam:

 

A japán juhar szaporításáról itt írok.