Őszibarack, nektarin:

Sokan nem is tudják, milyen egy tökéletesen megérett őszibarack, vagy nektarin. Ilyen boltban nem is kapható. De nem akarom bántani se a termelőket, se a kereskedőket, a teljesen érett gyümölcs nem tárolható, nem szállítható – ahhoz már túl puha, leveses – azonnal fogyasztandó. Na ezért érdemes ezeket ültetni. De vigyázat, „macerás” gyümölcsfák. Metszés, permetezés, gyümölcsritkítás nélkül pöndörödő levelű, mézgás fáink lesznek, néhány diónyi gyümölccsel.

Redhaven : a legfinomabb őszibarack a kertemben. Óriási, sárga húsú barackok.. Amikor virágzik, gyönyörű. Jól meg kell ritkítani, mert ha nem, a barackok képesek "lenyomni" egymást.

Előnye: finom, nagy - ha jól meg van ritkítva nagyon nagy - barackok. A levéltetvekkel is ellenálló. A tafrinára azért figyelni kell.

Nálam 10/8.

Incrocio pieri. : szép, nagy, finom, fehér húsú barackok. Augusztus végén érik. Igényli a rendszeres permetezést, és a levéltetvek is imádják.

Előnye: teljes érésben - és ha jól meg van ritkítva - finom, nagy barackok.

Hátrány: a levéltetvek meglepik. És persze a tafrina ellen is permetezni kell rendesen.

Nálam 10/7.

Andosa nektarin: ha jól meg van ritkítva, és kap elég vizet, nagyon finom. A tafrina – levélfodrosodás – gombára érzékeny. Mondjuk úgy vettem észre, hogy a nektarinok általában is érzékenyebbek erre.

Előnye: finom.

Hátrány: érzékeny - nagyon érzékeny - a tafrinára, a tetvek is szeretik. Most már valami ellenálóbb fajtát választanák.

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 7.

Cresthaven: Ez érik utoljára, szeptemberben. Egy tényleg „őszi” őszibarackot akartam. Sárga húsú, finom, de csak ha jól meg van ritkítva, és elég vizet kap. Nem ellenálló se tetvekkel, se a tafrinával szemben. 10-ből 6 pont.

Maria Aurelia nektarin: Még pici a fa, tesztelés alatt van. Azt már látom, hogy alaposan meg kell ritkítani a kis barackokat, hogy a maradék nagyra nőjön.

Ui.: elpusztult, mielőtt még igazán termett volna.

Royal Gem: ez az őszibarack, amit keresel. Korai, rezisztens, és jó ízű barackot kerestem. A Harrow Diamond és a Royal Gem-re esett a választás. Most a Royal Gem-ről. Sárga húsú, magvaválló, sötét vörös héj. Július elején érett, és nagyon finom! Tafrina: néhány levele megpöndörödött, de nem vészes. Tetü nincs rajt. A lényeg: van pár hagyományos őszibarackom, és a különbség óriási. Van egy nektarinom, permetezhetem akármivel, tavasszal az összes levele bepöndörödik, az Increccio Pierri barackot meg képtelenség megszabadítani a tetvektől. Szóval érdemes kipróbálni az új fajtákat.

Előnye: korai és finom. (Ez régen, együtt, kizárt volt.) Ellenálló a tafrinával, tetvekkel.

Hátrány: hmm. Most nem jut eszembe semmi...

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 9 vagy 10.

Harrow beauty: Hosszú távú tapasztalat még nincs, de már termett pár szemet. Július elején érett, és nagyon finom! Tafrina: néhány levele megpöndörödött, de nem vészes. De a tetvek ellepték, egy darabig bíztam a kartica bogarakban, de aztán muszály volt lefújni, azóta jól van.

Előnye: korai és finom. Ellenálló a tafrinával.

Hátrány: a tetvektől azért védeni kell.

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 8.

Egy kicsit a tafrináról, az őszibarackra legveszélyesebb betegségéről: Az utóbbi években vettem pár tafrina - levélfodrosodás - ellenálló őszibarack fajtát. A 2021-es rekord hideg, csapadékos csapadékos tavasz remek alkalom arra, hogy lássuk, mit is jelent ez valójában.

Két régi hagyományos fajtát hasonlítottam össze, kettő új, ellenállónak hirdetettel. Mindegyik kapott egy lemosó permetezést, később egy felszívódó, gomba ölős lötyit.


A - régi - nektarinok nagyon érzékenyek a tafrinára, és igen csupa pöndör levél van az első képen. (Andosa nektarin) A Redhaven barackom se néz ki túl jól.

OK. Nézzük az egyik ellenállót, a Royal Gem-et. Ezen is van pár fodros levél, de a különbség óriási.
És akkor a másik rezisztens, a Harrow Beauty. Na. Ezen nem találtam egyetlen pöndörödött levelet sem.... Ja igen, ez egy pici fa, mert tavaly annyira meglepték a levéltetvek, hogy majdnem odalett.

Amúgy a Royal Gem és a Harrow Beauty is korai fajta, és finom. (nagyon)


Szilvák :

Azzal legyünk tisztában, hogy a szilvák igénylik talán a legtöbb törődést a gyümölcsfák között. (Meg az őszibarack.) Elsősorban a kukacok – szilvamoly – aztán a gombás betegségek, meg a levéltetvek miatt gondos növényvédelmet igényelnek. Ha nem permetezzük, szinte semmit se terem, a monília, és a szilvamoly mentesít a szüreti fáradtságtól. Rá kellett érezni a gondozására. Virágzáskor – ha hűvös, nedves idő van – belefújni a virágokba a gombaölőt, a monília ellen. Aztán ahogy lehullnak a szirmok, jöhetb a rovarölő a molyok ellen. És akkor még ott van egy gyógyíthatatlan vírus – sharka – ami ellen csak a fajtaválasztással tudunk védekezni.

Stanley: Ha ügyesek vagyunk, akkor sok, nagy, és nagyon finom szilva lesz a jutalom. Ja igen, a levéltetvek is imádják. A sarka vírus nem pusztítja el, de gyümölcs minőségét rontja. Tehát nem "rezisztens", csak "toleráns". Amikor érik, folyamatosan őrjáratozni kell, mert az érett szilva könnyen lepottyan. Családi háznál ez nem is annyira gond.

Előnye: finom.

Hátrány: Nagyon jó kis fajta lenne, ha ellenállóbb lenne a tetvekkel, meg rezisztens lenne a sharkára. De nem.

Jojo: Van egy vírus, ami szép lassan átírja a szilvafajták névsorát. Olyan mint az AIDS. Ha elkapja a fa, akkor egyszer csak elkezd még éretlenül hullani a szilva, vagy épp soha nem lesz édes, mert a vírus a cukorképződést – is - megakadályozza. Gyógyítani nem lehet. Vannak olyan új szilva fajták, amik „toleránsak”, azaz ha meg is fertőződnek, nem mennek bele tönkre. És – ha jól tudom – a Jojo az első „rezisztens”, szóval ami nem is kapja el. Sokat tud teremni. A gyümölcse közepesen nagy. Az íze az a „szokásos” szilva íz, de semmi plusz. Pl. a stanley ebből a szempontból simán veri. Kései érésű, októberben érik. Nem hullik le a fáról akkor se, ha megérett.

Előnye: ellenálló a sharka vírusnak, sokat tud teremni, szép nagy szilvákat. Nagyon kései, akkor ad termést, amikor - az almán és szőlőn kívül - már szinte minden leérett.

Hátrány: a szokásos szilva ízen kívül nincs plusz aromája. Nagyon kései, így sokkal több ideje van pusztítani a gombáknak, molyoknak,

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 7.

Mirabella hibrid : Világos sárga színű, kicsi, vagy közepes nagyságú termés. Édes, az egyik legédesebb szilva, amivel találkoztam. Teljes érésben - félig - magvavállónak mondható. A levéltetvek nem bántják. Sokat tud teremni, és úgy látom nem kényes a betegségekre.

Előnye: ellenálló jópár betegséggel szemben, sokat tud teremni. Annyira édes, hogy szinte egy "csemege".

Hátrány: a sárga színű termés olyan jól néz ki a katalógusok képein. Aztán rájön az ember, hogy a szilvában mégis az a szilvakék az igazi. A termései viszonylag kicsik, és az édes ízen kívül nincs plusz aromája. Teljes érésben is csak félig magvaválló.

Ha pontoznám, 10-ből 6.

Top Taste : Nagyon édes. Inkább a Top Sweet név illene hozzá. Még csak most kezdett teremni, szóval nem tudom milyen lekvár, aszalt szilva lenne belőle, de a a magas cukorfoka miatt biztos jó. A leírás szerint ellen áll a sharkának, és a levéltetvek ellen se kellett még permeteznem. Magvaválló. Éretten se nagyon esik le a fáról, le kell szedni, rázni.

Előnye: ellenálló a vírussal, tetüvel, olyan édes, hogy szinte egy "csemege".

Hátrány: az édes íz mellé jó lenne még valami plusz aroma.

Ha pontoznám, 10-ből 8.

Topstar plus, Tolledo: A leírás szerint ellen áll a sharkának, és a levéltetveknek. Pár éve van meg, pár szemett termett, az íze remek, és tényleg nem bántja a levéltetű.

Oszlopos szilva imperial: friss telepítés, majd később bővebben.

Oszlopos japán szilva: szintén friss telepítés.

Körte:

Nashi Hosui: Japán körte. A gömb alakú termés, és az egyedi zamata – olyan, mintha egy kis alkohol is lenne benne, de persze nincs – teszi egzotikussá. De vigyázat, csak a nagyra nőtt termések finomak! Ha nem ritkítjuk – de nagyon – a kis körtéket, akkor rengeteg, apró, ízetlen bogyó lesz. Amúgy ellenálló fajta. Amikor kihajtanak a levelek, akkor egy levélrágó bogárka megtalálja a friss hajtásokat. Ekkor meglepem őket egy rovarölő permetezéssel. Ezzel akár le is tudjuk a növényvédelmet. De - mint a legtöbb körte – igényes a talajra, és a száraz nyarakon öntözni kell. (És már csak száraz nyarak vannak...) Szép fényes levelei vannak, ha rendbe van rakva, majdnem díszfának is elmegy.

Előnye: a különleges íze, formája. Szép a levele.

Hátrány: a talajra, és a vízre is igényes. A termés ritkítás babra munkája nélkül, csak rengeteg körte bogyót terem.

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 6.

Seress Olivér: Nekem nem jött be. Csak pár darabot termett minden évben, azok is kemény, kissé fanyar körték voltak. Nem szerette a talajt, vagy nem jó alanyon volt, nem tudom. Kivágtam. Amúgy a legszebb formájú fa volt a kertben. Amikor lehullottak ősszel a levelei, a fényes barna ágak, vesszők, akár egy szobor.

Sárgabarack:

Azzal együtt, hogy az egyik legfinomabb gyümölcs, viszonylag egyszerű a nevelése is. Ha jó földbe kerül, megkapja a tápot, a forró nyarakon öntözzük, akkor permetezés nélkül is szépen terem. A fajtaválasztásra figyeljünk. A régi fajták érzékenyebbek a gombás, vírusos veszedelmekre. Monilia, sharka vírus. És a sárgabaracknak van még egy halálos betegsége, a "gutautés" nevű - ha jól tudom - baktérium fertőzés. A tökéletesen fejlődő fa egyszer csak elkezd lankadni, és pár nap alatt menthetelenül tönkremegy.

Pannónia kajszi: Minden évben, megbízhatóan, sokat terem. Frissen is jó, meg persze lekvárnak is. Íze az a finom sárgabarack, de semmi különös. Az érett barackok könnyen lepottyannak. A szedéssel így nincs gond, feltéve ha az érés idején naponta párszor rá tudunk nézni. Ritkítani kell, mint a legtöbb sárgabarackot.

..............

Sajnos megtámadta a sarka vírus, ki kell vágnom...

Előnye: megbízhatóan, sokat terem.

Hátrány: mint a legtöbb hagyományos fajta, ezt is el tudja pusztítani a sarka vírus. A termése finom, de vannak azért különlegesebb, plusz aromákkal bíró fajták is.

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 7.

Kuresia: Na ez a fajta ellenálló sharka vírussal veszedelemmel szemben. Közepesen nagy termések, a szokásos finom sárgabarack ízzel. De nagyon ritkítani kell, mert minden kis barackot meg akar tartani. Ha hagyjuk, akkor sok-sok apró barackunk lesz, vagy inkább barackmagunk.

A sharkának ellenáll, de valami - szerintem monilia - megtámadta, ki kellett vágnom. Elkövettem azt a hibát, hogy nem szemeztem be egy ágat tartalékos játékosnak. Tanultam belőle. Ha találok egy jó sárgabarack fajtát, akkor csinálok róla egy biztonsági mentést.

 

Bergeron: Egy régi francia fajta. Finom is, meg szép is a gyümölcse. A sárga alapszín a napos oldalon kap egy piros színezést. De úgy látom, érzékeny a moníliára. A barackok éretten se potyognak le könnyen.

Most már egy újabb fajtát ültetnék helyette, pl. az egyik továbbnemesített fajtáját, a Bergarouge-t.

Pont: 10-ből 6.

 

Hargrand kajszi: A kedvencem. Az első termése néhány szép, nagy, „egyszerűen” narancssárga barack volt. Finom, de semmi különös. A következő évben bontakozott ki az ízvilága. Leírni persze az ilyent képtelenség, szóval a sárgabarack íz párosul valami fűszeres plusszal. Az átlagosnál nagyobb barackok teremnek rajt, persze ritkítani kell ezt is. Ha csak egy fának lenne hely, akkor biztos ezt ültetném.

Ha pontoznám, 10-ből 9.

Bergeval: A másik kedvenc. A Bergeron és - talán - az orange red hibridje, amiről azt olvastam, hogy mindkét szülő jó tulajdonságait vitte tovább. Ez igaz lehet, mert gyönyörű, és nagyon finom barackokat terem. A Bergeron is finom, de ez ...

Hosszú távú tapasztalatom még nincs vele, de nagyon biztató. 10/9

Tsunami: Régen a korai sárga barack egyet jelentett az ízetlen, vacak gyümölccsel. Kiváncsian vártam, mit tud egy új fajta. Már a telepítés évében termett egy szemet, de hát na, az csak egy próbálkozás volt tőle. Idén volt az első igazi termés. Azt olvastam róla, hogy hamar színesedik, de nem szabad korán leszedni. Megvártam a teljes érést, ez most június 5-10 lett. Éretten hamar lepottyan. És akkor a lényeg: az íze teljesen rendben van, az a finom szokásos sárgabarack íz. Nincsenek extra aromák, mint pl. a Hargrand, vagy Bergarougenál, na de nagyjából 3-4 héttel korábban érik azoknál. Nem teljesen magvaválló. Ami még fontos, sarka ellenállónak írják.

Ilyen korán ilyen jó sárgabarackot még nem ettem: 10/8

Spring blush: A Tsunamival együtt érő, másik korai sárgabarackom, június első felében érik. Éretten hamar lepottyan. Finom, a szokásos sárgabarack íz. Nagyon szép, vörös színűre érik. Ami még fontos, sarka ellenállónak írják.

Nagyon korai, de finom! 10/8

Garden aprigold: egy kései sárga barackot szerettem volna, ami akkor terem, amikor a többi már leérett. Ja igen, és egy pici fa legyen. Egy neves kertészeti csomag küldő törpe sárgabarackfáját választottam. Hát, ami azt illeti, ugyanakkor érik, mint a legtöbb sárgabarack, pl. az egyik kedvencem, a Bergarouge, csak annál jóval kisebb, ízetlenebb, szintelenebb... Amiért mégse bánom hogy megvettem, az az, hogy kihajtott a törpésítő alany.

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 2.

Már régen vadásztam "törpe" alanyra, én nem is értem, hogy miért nem lehet ilyent venni. A hobbi kertekben az emberek sok fajta gyümölcsöt akarnak, és kicsi fákat, amiket könnyű gondozni, szüretelni. Szóval legyen egy törpésítő alanyom, amire aztán rá tudok akár 2-3 fajtát is szemezni. Hát most lett. Az alany kihajtott vesszőit le tudom gyökereztetni, sőt, termett is, szóval magom is van.

 

Cseresznye, meggy:

Petri: Azért vettem, mert kis növésű fának hirdették, nekem meg ugye kevés a helyem. Tényleg az, legalábbis eddig még nem nőtt nagyra. Az első 1-2 évben a bogyója is kicsi volt, de most, hogy megerősödött, szépen termett. Közepes nagyságú szemek, a szokásos meggy ízzel. Lehet hogy lecserélem egy nagyobb, finomabb termésű fajtával. 10/4

Ui.: ki is vágtam, ment a helyére egy Lara Z.

Érdi jubileum: Még csak pár éve van meg, ismerkedünk. Közepes nagyságú édes/savas bogyók. Szóval az az egyszerre savanykás, és édes íz, ami nekem jobban bejön. Az aggasztott, hogy csak alig van/volt rajt termés. De épp most mondták a rádióban, hogy az „érdi” meggyek fajtaleírásában benne van, hogy igazi termésre a 7-8. évben lehet számítani. Aha. Ezt nem írták a katalógusban. 10/7

Ui.: nagyra nőtt, nálam kevesett termett, kellet a hely, kivágtam.

Feketics meggy: a meggynek két nagy ellensége van. A kukac, és monilía. Na ez a fajta a monilíának ellenáll. És finom, és nem apró szemű. A koronája nem az a "gubancos", ami a legtöbb meggyre jellemző, hanem olyan "sudaras".

Előnye: nem érzékeny a monilíára, megbízhatóan, sokat terem, finom.

Hátrány: a meggynél, cseresznyénél jobban szeretem a törpe növésű fákat. Kicsi a kert, a fa tetjét nem lehet lepermetezni, nehéz leszedni.

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 8.

Lara Z törpe meggy: most ültettem, még nem tudok róla írni.

Canada giant, Kanadai óriáscseresznye: na most egy "igazi", régi féle cseresznye fa önmagában megoldja egy kisebb kert minden gondját. A felét elfoglalja, a másik felét leárnyékolja. Hát ezt nem akarom. De egy törpe alanyon - gisela 6 - megpróbálom a cseresznyét. Kis növésű, de nagy szemű fajtára vadásztam. Az első két évben pár szemet termett csak, és azok se voltak nagyok. A harmadik évben volt értékelhető termése. És igen, ha nem is óriás, de nagy szemek. Az íze is rendben volt.

Előnye: nagy szemű.

Hátrány: a tetvek ellen folyamatosan védeni kell.

Ha pontoznám, 10-ből mondjuk 7.