Paradicsom:

Egy tökéletesen megérett paradicsom íze nem is hasonlítható a "szállításra" éretten szedett boltihoz, tehát muszály vele foglakozni.

A paradicsommal már régóta kísérletezek de mindig az történik, hogy ki ültetem a palántát, öntözöm, aztán elkezd pöndörődni, száradni a levele. Permetezni meg ugye nem nagyon lehet, mert már ott a termés.

A palántákat magam csinálom, veszek valami magot. Drágábbat vagy olcsóbbat, „hibridet” vagy simát, de nagyjából ugyanaz az eredmény. Hozzáteszem, itt elég gyenge, meszes talaj van.

Elgondolkodtam. A profik, akik nagyban csinálják a paradicsom termesztést, biztos tuti magokat használnak. Szóval kiszedtem egy bolti fürtös paradicsom magját próbálnak.

A különbség brutális a kiszedett magok javára. Paradicsom magot többet nem veszek! Csak paradicsomot, és kiszedem a magját.

"Kiszedett magból" és tasakos magból nevelt fürtös paradicsom:

Amivel még próbálkozok, a cserepes nevelés, virág földben. Úgy látom, jobban rámegy a termésre a növény.

Tejes permet.

Olvastam a neten, egy módszerről. Zsíros tejet kell keverni vízzel, kb. egy rész tej, öt rész víz, és ezzel permetezni a paradicsomot, uborkát.

Úgy hat, hogy a tej megsavanyodik, a gombák meg ezt nem szeretik ezt a savas közeget. Inkább az uborkának használt, a paradicsomnak kicsit.